U Bajmoku otvorena XI izložba „Zlatne ruke Bajmoka“

Zlatne, i vridne ruke

 IMG 7190

 

   Već više od decenije Bajmok održava tradiciju izložbi narodni rukotvorina, a meštani su već navikli da je kraj juna rezervisan upravo za izložbu koju zajedno organizuju Bunjevački kulturni centar „Bajmok“, Kulturno prosvetno društvo „Jedinstvo-Eđšeg“ i Mađarsko kulturno društvo „Doža Đerđ“, pa je 26. juna u prostorijama Mesne zajednice „Bajmok“ upriličeno otvaranje XI izložbe „Zlatne ruke Bajmoka“, koja je za positioce ostala otvorena do prvog jula. Na ovogodišnjoj izložbi su se mogli vidit eksponati, koji su već karakteristični za Bajmok, a pored tog bilo je niki noviteta. Po prvi put, na izložbi „Zlatne ruke Bajmoka“, pojavili su se i radovi od kovanog gvožđa, a gotovo svi eskponati mogli su i da se kupe.

   Po ričima pridsidnika BKC „Bajmok“, Branka Pokornića, ni ove godine nije manjkalo ni izlagača ni eksponata, koji su pristigli iz Subotice, Tavankuta, Pačira, Male Bosne, Kaponje i naravno Bajmoka. Med više od 100 ekponata urađeni od strane priko 40 izlagača moglo se vidit bogatstvo kreativnost, počev od svi tehnika veza, čipki, radova od vune, metala, kovanog gvožđa, drveta, pruća, cakla, ko i slika koje su rađene u nikoliko tehnika.

   Krajom juna u Bajmoku se svake godine održava i Smotra folklora, ove godine po 51. put, a upravo ova smotra pridstavlja i najstariju smotru folklora, a kako su i dica koja uče bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, najvećim dilom uključeni u folklorne aktivnost i kako je škulska godina završena, otvaranju izložbe prisustvovale su dvi učenice, Adrijana Sakač i Josipa Horvat, koje su u ime svoji drugara pokazale sve ono što su dica priko godine naučila. Njeva učiteljica, Svetlana Mormer, pokazala nam je i kutak naminjen upravo dici, koji sadrži dičije radove. U ovom kutku svoje misto našle su čestitke od slame, kućica od slame pokrivena trskom, lutka – Bunjevka u bilom šlingu, a svoje misto našo je tu i nakit od slame, poput narukvica i prstenja koje su takođe opravila dica.

   XI izložbu „Zlatne ruke Bajmok“ otvorio je Apolon Savanov, pridstavnik Bunjevačkog kulturog centra „Tavankut“ i pridstavnik Grčkog kulturnog udruženja „Sloga“, koji je tom prilikom organizatorima poželio još tušta uspišni izložbi narodni rukotvorina.

 

Kliknite na fotografiju da biste je uvećali