Održan običaj polivanja na Voden ponediljak u organizaciji KUD „Aleksandrovo“

 


Održan običaj polivanja na Voden ponediljak u organizaciji KUD „Aleksandrovo“

│ Izvor: BMC │ Utorak, 11.04.2023. │


 

Običaj na Voden ponediljak je drugi put po redu organizovan isprid KUD „Aleksandrovo“ uz podršku UK „Centra za kulturu Bunjevaca“ u ponediljak, 10. aprila, na tradicionalni način na salašu Grge Pećarića di se imalo prilike vidit kako su kadgod mladi momci dolazili polivat cure u karucama i kako se išlo polivat na bunar da bi se ispoštovo ovaj bunjevački običaj ko i darivanje i veselje sa polivačima prije nego što odu sa salaša da bi polili druge cure.

IMG 1586

Prikazano je kako stižu polivači na karucama, kako ih cure dočekuju i naravno sam čin polivanja na bunaru i način na koji su se kitili polivači sa cvićem koje obično cvata oko Uskrsa ko što su narcisi, zumbuli i lale.

IMG 1634

Kad su cure polivena obično je uslidilo veselje kroz pismu i igru uz tamburaše il kake svirce a potom prije odlaska su se momci darivali šarenim jajima i tako ispraćani di su odlazili na sledeći salaš di su ih čekale druge cure na polivanje.

IMG 1633

Isprid BNS bila je prisutna pridsinica dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsinik IO BNS Tihomir Vrbanović, pridsidnik odbora za kulturu BNS Antuš Romić ko i pridstavnici bunjevački udruženja i mediji koji su ispratili ovaj događaj.

IMG 1697

I ove godine ko i lane ovo kulturno-umitničko društvo je ispoštovalo ovu lipu bunjevačku tradiciju polivanja na Voden ponediljak.

T. B.

 


FOTOGRAFIJE