Svečano otvorena VIII Slamarsko-slikarska kolonija „Lemeška jesen 2022“ u Lemešu

 


Svečano otvorena VIII Slamarsko-slikarska kolonija „Lemeška jesen 2022” u Lemešu

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 05.12.2022. │


 

Osma po redu izložba slika sa slamarsko-slikarske kolonije „Lemeška jesen 2022” u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci” iz Lemeša svečano je otvorena u petak, 2. decembra, u prostoru „Caffe kod Ace” u Lemešu.

Lemeska jesen 01

Ovogodišnjoj slamarsko-slikarskoj koloniji „Lemeška jesen 2022” pridhodilo je niz radionica sa dicom, omladinom i odraslima, na kojim je prikupljano žito, čišćeno i sortirano kako bi imali potriban materijal za umitničke radove.

Lemeska jesen 02

Na koloniji su se pridružili likovni umitnici grupe 076 iz Sombora koji su svojim umićem i kreativnošću uljanim bojama oslikavali platna na temu salaša i samim tim doprineli kvalitetnoj izložbi. Velika pažnja je usmirena na rad mladi umitnika te njihovo uvođenje u koloniju, koji su takođe pokazali veliku kreativnost i zalaganje u izradi slika od slame.

Lemeska jesen 04

Na otvaranju ove izložbe bili su prisutni Mirko Bajić, direktor BMC, Dragan Kopunović, odbornik Varoši Subatice, pridsidnik likovne grupe 076 Sombor, Zdravko Borojević koji je ujedno i svečano otvorio izložbu. Za svečano otvaranje ove izložbe je priređen i katalog čije je urednik Stipan Budimčević, pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci” iz Lemeša a di je tekstuali dio uredio prof. mr Željko Zelić koji se takođe obratio prisutnima na otvaranju ove izložbe.

Lemeska jesen 03

Realizaciju ove izložbe su podržali i sufinansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama, NSBNM i UK „Centar za kulturu Bunjevaca” Subatica.

T. B.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC