BUNJEVAČKA DUŽIJANCA U NOVOM SADU

 


BUNJEVAČKA DUŽIJANCA U NOVOM SADU

│ Izvor: BKC Novi Sad │ Petak, 19.08.2022. │


 

U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra iz Novog Sada, po peti put u četvrtak, 18. avgusta održana je bunjevačka Dužijanca u Novom Sadu.

 DSC0398

Svečana povorka krenila je od Kulturnog centra Grada Novog Sada kroz centar do spomen ploče Velike narodne skupštine, koja je održana 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, na koju je okačen vinac od novog žita. Potom je odigrano veliko bunjevačko kolo u centru Novog Sada. Povorku su činili pridstavnici KUDŽ „Bratstva“ i KUD–a „Aleksandrovo“ sa ovogodišnjim bandaškim parom „Dana Dužijance 2022.“ Dunjom Babić i Branislavom Crnjakovićem.

 DSC0275

Program svečanog obilužavanja „Dana Dužijance 2022.“ nastavljen je u Svečanoj sali Kulturnog centra Grada Novog Sada otvaranjem izložbe na temu „Krune od slame“, autora lemeškog slamara Stipana Budimčevića. Tema ovogodišnje izložbe koja je priređena su krune od slame koje su nastajale priko deset godina rada, slamara Stipana Budimčevića koji je svoje umeće rada sa slamom prikazo kroz prekrasne krune sa raznim tehnikama pletenja slame.

 DSC0551

Med prisutnim zvanicama bili su isprid kabineta gradonačenika Novog Sada zaminik Milan Đurić, prof. dr Zoran Milošević pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku dilatnost, pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnik BKC Novi Sad Mirko Bajić, direktor NIU BIC–a Boris Bajić ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja.

 DSC0581

U kulturnom dilu programa nastupili su KUDŽ „Bratsvo“ iz Subatice sa spletom bunjevački igra sa vokalnim solistom Tamarom Babić.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC

Uskoro...

FOTOGRAFIJE