ODRŽANA IZLOŽBA KRUVA SOMUNA „OD NJIVE DO KRUVA“ I PRIDSTAVLJANJE BANDAŠA I BANDAŠICE „DANA DUŽIJANCE 2022.“

 


ODRŽANA IZLOŽBA KRUVA SOMUNA „OD NJIVE DO KRUVA“ I PRIDSTAVLJANJE BANDAŠA I BANDAŠICE „DANA DUŽIJANCE 2022.“

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 15.08.2022. │


 

U nedilju, 14. avgusta, u Vestibilu Varoške kuće u Subatici UK „Centar za kulturu Bunjevaca“ je organizovala izložbu kruva somuna pod nazivom „Od njive do kruva“ ko i pridstavljanje bandaša i bandašice „Dana Dužijance 2022.“.

IMG 2123

Organizatori su se potrudili da ova izložba bude reprezentativna i da se nagrade najbolji izlagači koji su se potrudili da naprave i ispeku kruv – somun. Na početku samog programa svim prisutnima se obratila pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić i ukazala značaj održavanja i nigovanja ove manifestacije di je potom prikazan dokumentarni film na temu vezanu za temu ove izložbe. Ovogodišnji bandaš i bandašica „Dana Dužijance 2022.“ su Branislav Crnjaković i Dunja Babić isprid KUDŽ „Bratstvo“ iz Subatice.

IMG 2101

Ovogodišnji žiri za izbor najlipšeg kruva – somuna bili su Gabrijela Diklić– pridsidnik žirija, Nikola Babić i Nataša Stantić u svojstvu članova žirija. Po odluci jednoglasno je izabran za najlipši kruv – somun, koji će ujedno i krasit sam praznik obilužavanja „Dana Dužijance 2022“ 15. avgusta na Veliku Gospojinu, je kruv – somun Marije Kolar, drugo misto je osvojila Marija Bošnjak a treće misto je ponela je Gabrijela Vukov.

IMG 2138

O značaju kruva i šta je njegova simbolika divanila je Gabrijela Diklić, pridsidnica žirija i Dimitrije Davidović, istoričar.

Na izložbi su učestvovali sledeći učesnici: Marica Kolar, Marija Bošnjak, Gabrijela Vukov, Kata Kumer, Marija Beretić, Milka Kujundžić, Grgo Pećarić, Marica Štetak, Stipan Budimčević, Vesna Dujmović i bunjevačka udruženja BKC „Bajmak”, BKC „Lemeški Bunjevci“ Lemeš i UG „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne.

T. B.

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE