PRIDSTAVLJENA KNJIGA O PRVOM POMENU BUNJEVAČKOG IMENA U BAČKOJ

 


PRIDSTAVLJENA KNJIGA O PRVOM POMENU BUNJEVAČKOG IMENA U BAČKOJ

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Srida, 29.06.2022. │


 

U Velikoj Sali zdanja Županije u Somboru, ispunjenoj do poslidnjeg mista, u ponediljak, 27. juna, pridstavljena je knjiga „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“, autora Milana Stepanovića. Promociju su organizovali UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora i subatički izdavači knjige (Centar za kulturu Bunjevaca i Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević“). Svojim prisustvom, svečanu promociju uveličala je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Mistarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ko i Siniša Borota, pomoćnik gradonačelnika varoši Sombora.

01

Uvodnu reč o knjigi izrekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, recenzentkinja ovog izdanja i pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, koja je divanila o nastanku knjige i naporima da se pribavi arhivska dokumentacija iz arhiva u Rimu, koja svidoči o najstarijem pomenu imena bački Bunjevaca, zapisanog u arhivskim izvorima još u junu 1622. godine.

DSCN5065

Prisutne je, u ime organizatora promocije, pozdravio i Dejan Parčetić, pridsidnik UG „Bunjevačko kolo“ u Somboru, koji je naglasio da je ova knjiga već treći projekat saradnje bunjevačke zajednice i autora knjige, tokom desetak prithodni godina.

DSCN5067

Pisac knjige Milan Stepanović rekao je u svom izlaganju da knjiga govori o korenima i najstarijim svidočanstvima dugog i starog bunjevačkog istorijskog i etničkog identiteta, koji u Bačkoj ulazi u peti vik svog trajanja, te o duhovnom životu najstarijeg sloja bački Bunjevaca u 17. viku. Naglasio je ulogu narodnog sveštenstva oličenog u don Šimunu Matkoviću, prvom zvaničnom duhovnom pastiru bački Bunjevaca, ko i bosanskim franjevcima, bez koji bački Bunjevci, tokom prvog stolića boravka na ovom prostoru, ne bi opstali u svojoj etničkoj pripadnosti i viri, niti bi imali temelj za kasniji uspon, tokom koga će, od kraja 17, pa sve do početka 20. vika, imati značajnu ulogu u vojnom, političkom, administrativnom, duhovnom i privrednom životu Bačke, a posebno varoši Subatice, Sombora i Baje, u kojima su Bunjevci, tokom prithodna četri vika, ostavili snažan pečat svog etosa i urbaniteta.

DSCN5070

Svojim muzičkim nastupom, promociju knjige su oplemenili vokalna soliskinja RTS i RTV, Zorana Iđuški i Strahinja Rašić na harmoniki.

Izdavači su darivali po primerak knjige svakom positiocu promocije, a somborsko „Bunjevačko kolo“ i njegova Slamarska sekcija darivali su autoru knjige, na svršetku promocije, lipu sliku somborske Male pravoslavne crkve, autorke Ilonke Bogišić, rađenu u slamarskoj tehniki.