ODRŽANO PRISKAKANJE VATRE NA SVETOG IVANA CVITNJAKA U MALOJ BOSNI

 


ODRŽANO PRISKAKANJE VATRE NA SVETOG IVANA CVITNJAKA U MALOJ BOSNI

│ Izvor: BMC │ Petak, 24.06.2022. │


 

U organizaciji UG „Bunjevačka vila” iz Male Bosne u četvrtak, 23. juna, održan je običaj piskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka, di je ovo druga manifestacija u okviru obilužavanja nacionalnog praznika „Dan Dužijance 2022.”.

IMG 9014

Dan kad je Sunce najviše, kad su noći najkraće a dani najduži po katoličkom kalendaru, je dan rođenja Sv. Ivana Krstitelja.

Ko jedan od četri najbitniji elemenata života, vatra, ljudi su je zdravo poštivali i davali joj velik značaj u svojim običajima. Kadgod su ivanjske vatre gorile na sve strane pa je izdaleka izgledalo ko da je kogod zapalio put. Čak i oni koji nisu bili vridni el imali volju da priskaču vatru, dolazili su, gledali u nju s strahopoštivanjem. Pa još kad se na staru vatru doda kuružnje i ona odjedared bukne! To je bio doživljaj koji su svi volili.

IMG 9170

Za tu priliku su divojke isplele vince od poljskog el od čistog ivanjskog cvića. Te vince su mećale na glavu. Okupljanje za priskakanje vatre je bio povod momcima i curama za druženje. Neritko je bilo tamburaša, frulaša i gajdaša. Te se veče do kasno zavšavalo s pismom i igrom oko one vatre koja je gorila najduže a pisma se nadaleko čula.

IMG 9007

Med prisutnim zvanicama bili su Marko Marić isprid kabineta gradonačelnika Varoši Subatice, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS, Branko Pokornić, pridsidnik IO BNS ko i pridstavnici bunjevački ustanova i udruženja.

IMG 9199

U programu priskakanja vatre učestvovala su dica KUD–a „Aleksandrovo” i BKC „Lemeški Bunjevci” iz Lemeša.

Svim prisutnima podiljeni su katalozi vezani za običaj na Svetog Ivana Cvitnjaka, a nakon priskanja vatre organizovana je igranka u Domu kulture u Maloj Bosni.

 

 


Video prilog: BMC


ALBUM 1


ALBUM 2