Litnje radionice slamarstva

 


Litnje radionice slamarstva

│ Izvor: BMC Sombor │ Ponediljak, 29.06.2020. │


 

U petak, 26. juna, u lemeškom ataru, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“, u sklopu projekta „Bunjevačka Dužijanca 2020.“,održana je prva u nizu slamarska radionica. Kako je pripravljanje materijala jedan od prvi i najvažniji zadataka slamarski umitnika, najvažnije je pripoznat pravi momenat za sičenje ječmene slame.

DSC08169

Nuz instrukcije slamarskog učitelja Stipana Budimčevića, najmlađi čonopljanski i lemeški slamari, obnovili su svoje veštine, kako se siče, pribira i sakupljaju prvi snopići ječma.

U sedištu udruženja, dica su nastavila radionicu slamarstva, a tokom narednog miseca održat će se još nikoliko radionica pod mentorstvom Stipana Budimčevića .

DSC08185

Na radionicama će se pripravljati vinci, ukrasni buketi, ukrasi i perlice za bandaša i bandašicu, ukosnice i svi ukrasi koji čine bunjevački praznik Dužijancu svečanim.

DSC08195

Projekat su podražali Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, nacionalne zajednice i odnose s virskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA