ROĐENDAN BUNJEVAČKOG KOLA

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Ponediljak, 07.10.2019. │


ROĐENDAN BUNJEVAČKOG KOLA

 

Bunjevacko kolo logoNa današnji dan, davne 1921. godine u Somboru se osniva „Bunjevačko kolo”. Društvo je imalo za cilj čuvanje i nigovanje bunjevačke tradicije, kulture, pisme, igre i pisane riči.

Osnivači ovog društva su bili: Antun Bošnjak, dr Josip Veselovski, Stipan Stolišić, Martin Čeljuska, dr Pavle Vujević, dr Toma Raič, Vranjo Bošnjak, Vranjo Marković i Josip Strilić. U tom kolu, a pod uticajem kulture koju su Bunjevci u sebi nosili, ali i bunjevački velikani kao što su Ambrozije Šarčević, biskup Antunović i drugi, udaraju se temelji priporoda u bunjevačkoj kulturi u Somboru. Prvi pridsidnik je bio čuveni Antun-Tonika Bošnjak.

Tada počinju da se organizuju javne manifestacije kao što su „Bunjevačko prelo”, „Dužionica”, „Divojački vašar”, prikazi običaja kao što je „Saranjivanje begeša” prid korizmu, ali i izigravanjem pozorišnih komada, što ji je učitelj Ivan Kalčan sa mladim Bunjevcima pripremao.

U vrime okupacije u Drugom svitskom ratu, „Bunjevačko kolo” pristaje sa radom. Posli rata, tadašnja vlast je ukazom zabranila da se Bunjevci i Šokci za takve iskazuju, već ji sve privodi u Hrvate.

Krajem devedesetih godina XX vika dolazi do pristanka zabrane da se Bunjevci za takve iskazuju i u svisti oni Bunjevaca koji su sve vrime ostali to što jesu, dolazi do ideje da se reosnuje „Bunjevačko kolo” iz 1921. godine, sa istim ciljevima i zadacima. Tako je na rođendan „Bunjevačkog kola”, 06. oktobra 2000. godine reosnovano UG „Bunjevačko kolo”, koje je jedno od najaktivniji udruženja u Somboru, a čiji je pridsidnik Dejan Parčetić, dipl. ekonomista i podpridsidnici Aleksandra Medurić Kalčan, pridsidnica Osnovnog suda u Somboru i Aleksandar Bošnjak, dipl. ing. poljoprivrede, priduzetnik iz Sombora.

Ciljevi udruženja su: unapriđenje nacionalni, kulturni i materijalni interesa Bunjevaca, priuzeti od ranije osnovanog udruženja, čiju tradiciju u svemu nastavlja, nigujući međunacionalnu toleranciju, razumivanje i poštivanje različitosti.

U Udruženju građana „Bunjevačko kolo” danas radi tri sekcije; slamarska, dramska i likovna sekcija za najmlađe članove. Danas ima punih 98. godina od osnivanja i 19. godina od reosnivanja udruženja.

Zafaljujemo se svim prijateljima, simpatizerima i članovima udruženja koji podržavaju rad „Bunjevačkog kola”.

 

U Somboru, 06.10.2019. g.

UG „Bunjevačko kolo” Sombor