BUNJEVAČKA DUŽIONICA U SOMBORU

│ Izvor: Bunjevačko kolo - Sombor │ Srida, 24.07.2019. │


BUNJEVAČKA DUŽIONICA U SOMBORU

Izveštaj UG „Bunjevačko kolo” - Sombor prinosimo u originalu:

Kao i svakie godine, pretposlidnje nedilje u Julu misecu, i ovaj put je u Somboru održana Velika Bunjevačka Dužionica u organizaciji UG „Bunjevačko Kolo“ - Sombor.

022 ispred županije

Žetelačke svičanosti su krenile još o Markovdanu, kada je osvećeno žito na salašu Antuna Fratrića u Nenadiću, od kada praktično i počinju pripreme za ovaj naš veliki praznik. Vridne naše slamarke su pripravile lipe ukrase od slame i klasja, koje će krasiti revere učesnika ovogodišnje Dužionice.

000koncert01

Veče uoči Dužionice, u subatu, ko i uvik, održan je svečani koncert na glavnom sokaku. Celovečernji program je osmislila i organizovala sad već uhodana trojka na čelu s Aleksandrom Medurić Kalčan, podpriodsidnicom UG Bunjevačkog Kola, a učešće u organizaciji su uzeli i profesorica razredne nastave, Valerija Nikolić, koja je pripravila najmladje učesnike, i Antiun Fratrić. U programu je učestvovalo pedesetak izvodjača uzrasta od 5 do 75 godina, članova raznih sekcija UG „Bunjevačko Kolo“ i KUD „Ravangrad“Prid nikoliko stottina somboraca lanjski bandaš Aleksandar Jonjić je pridao bandaška znamenja ovogodišnjim bandaškom paru, Nataši Firanj i Goranu Fratriću kazao: . „Pridajem vam ja večeras ova sveta znamenja: da ih nosite sutra ponosno na glavama i u srcima svojim da ih čuvate cilu godinu. To su dragulji naših njiva koji su vešte ruke slamarki oblikovale u ukras, kao što čovikove ruke plod zemlje pritvaraju u kruv. Neka je blagoslovljen plod ove zemlje i čovik koji bdije nad njim. Danas postajete deo istorije ovog grada, nosioci tradicije. Budite dostojni te veličine.“

 Društvo se razišlo kasno uveče, jer je uitru tribalo poranit i sprimat se za Dužionicu.

U noći je pripravljen je kruv od ovogodišnjeg žita i Dužionica je mogla da počne.

001 fijakeri1

U   nedilju uitru na „Fijaker Placu“, prid Gradskim Muzejom, počeli su se okupljati učesnici, uglancane zaprege sa uparadjenim konjima, zatim počeše stizati risari, risaruše iz GKUD “Ravangrad”, Sombor, niki naočit svit u svečanim narodnim nošnjama, lipe žene sa šlingerajima, a muški sve u bričiš čakširama. Međ njima su bili gosti iz OKUD “Ivo Lola Ribar” iz Sonte i BKC “Subotica” iz Subotice.

.. Stigoše i Bandašica i Bandaš, dodjoše i svirači. Skupili se i „civili“ koji dočekaše drage goste iz Subatice, iz Madjarske i iz Nova Sada. Antun Fratrić, glavni oranizator, je postrojio kolonu i krenilo se u crkvu, Velečasnom pridat kruv od novog žita. Tu, prid crkvom susreli smo se s našim prijateljima iz HKUD „Vladimir Nazor“, čestitamo jednim drugima praznik, oni nama našu „Dužionicu“ mi njima njevu „Dužijancu“. Pravo somborski... Crkva prepuna, ko na ponoćnici , ta još i više, samo što je lito... isto je tako i svečano sve bilo...

014 posvećenje 2

Na ćelavom trgu Bandašicino Kolo... Skupilo se Somboraca da vidi, a kolo veliko ko što je celi trg... Odjekuju i begeš i kontra i tambura... Doleko se čulo...

018 bandašicino kolo

Krenilo se u Županiju, pridat gradonačelnici kruv... U ladovini Varmedje još malo veselja i koje kolce, pa gore u svečanu salu. Sala svečana a atmosfera još svečanija. Nandašica i bandaš pridaše novi kruv gradonačelnici Dušanki Golubović. Zahvaljujući se , Gradonačelnica je izmedju ostalog rekla i sledeće:

019 predaja kruva

Ovo je prilika da kažemo da je egzistencija važna, ali da ona nije dovoljna ukoliko nema određene nadgradnje i ukoliko ne obeležimo sve ono što je važno za naš život, kao što je ovaj događaj, onda to nema svoj puni smisao. Zbog toga je zaista bitno što su danas sa nama pre svega mladi, predstavnici ovih udruženja u narodnim nošnjama, koji se trude da sačuvaju običaje.

Svičana užna povodom završetka žetvenih radova bila je u svečanoj Sali „Galea“, a goste je pozdravio pridsidnik UG Bunjevačko Kolo Dejan Parčetić poželevši dobrodošlicu gostima i čestitajući učesnicima. Prisutnima su se obratili i Gradonačenica Dušanka Golubović, pridsidnica Skupštine grada Sombora Ljiljana Tica i Dr Suzana Kujundzić Ostojić , Pridsidnica BNS, počasni pridsidnik Bunjevačke matice Ivan Sedlak. Veselje je trajalo skoro do mraka..

 

U Somboru, 23.07.2019.

PR-tim UG “Bunjevačko kolo” Sombor

Aleksandar Bošnjak I Ksenija Vuković


GALERIJA FOTOGRAFIJA

( Fotografije: Bunjevačko kolo - Sombor )