NIGOVANJE TRADICIJE

│ Izvor: BMC Sombor │ Četvrtak, 18.07.2019. │


NIGOVANJE TRADICIJE

 

BKC „Lemeški Bunjevci” organizovali su još jednu u nizu slamarski radionica u domaćinstvu porodice Jozić u Čonoplji u ponediljak, 15. jula. Uz instrukcije slamarkog učitelja Stipana Budimčevića dica i odrasli pripravljali su slamu za pletenje vinaca, krune i ukrasa za potribe pridstojeće Dužijance ko i prikupljanje slame za Likovnu koloniju „Lemeška jesen 2019” koja će se održat početkom septembra miseca.

DSC06673

Kako su simboli Dužijance vinac i perlice od klasja žita, na radionici dica su se potrudila odabrati najlipšu kako ječmenu tako i žitnu slamu. Umitnost slamarski slika poslidnji nikoliko decenija pridstavljaju jedno od važni nasliđa Bunjevaca, koje je odnigovo i prino na mlade Stipan Budimčević. Svake godine u septembru misecu zajedno sa ostalim slamarskim umitnicima sa kojima je dugo radio i prinosio svoje znanje, ovaj iskusan slamar organizuje Likovnu koloniju „Lemeška jesen”.

DSC06662

Na radionici se za potribe ove kolonije sortirala i pripravljala slama kako bi umitnici na koloniji pokazali svoje veštine i izradili lipe slike.

Dica su naučila kako odabirat slamu i kako je pripravljat a posebno su ukazala na poštivanje bunjevačke tradicije.

Likovnu koloniju „Lemeška jesen 2019” podržali su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Sombor.

S. L.


GALERIJA FOTOGRAFIJA