Budući čuvari bunjevačke tradicije

│ Izvor: BMC Sombor │ Ponediljak, 03.06.2019. │

Budući čuvari bunjevačke tradicije

U organizaciji Bunjevačkog media centra u sridu 28. maja, studentima sa Departmana za turizam i hotelijerstvo na Prirodno matematičkom fakultetu iz Novog Sada, prilikom obavljanja terenske nastave po Vojvodini, pripravljenja je izložba umitnički slika u tehniki slame iz fundusa Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci” iz Svetozara Miletića. U saradnji sa Pedagoškim fakultetom iz Sombora, izložba je pridstavljena u amfiteatru fakulteta.

DSC06151

Stipan Budimčević, slamarski učitelj iz Svetozara Miletića održo je kratko pridavanje o umitnosti slamarenja i načinu kako nastaju slamarske slike ko i slamarska kruna. Nakon pridavanja studenti su se okupili oko umitnika i s oduševljenjem fotografisali slike i predmete od slame.

Profesor Marija Bošnjak Stepanović sa Pedagoškog fakulteta, zajedno sa Milanom Stepanovićem, publicistom i zavičajnim istoričarom, na simpatičan način prineli su studentima pripovitke o ličnostima, zdanjima i starim učilima u spomen sobi fakulteta.

DSC06149

Ovo je već druga godina kako Bunjevački media centar sarađuje sa profesorima Tinom Lukićem i Milicom Solarević sa Prirodno matermatičkog fakulteta u nastojanju da se umitnost slamarenja pridstavi budućim turizmolozima kako bi se očuvala kultura i nasleđe „bunjevačkog zlata“.

S. L.


 

Galerija fotografija