Naučna tribina „Dan maternjeg jezika”

Izvor: BMC
Petak, 22.02.2019.

Naučna tribina „Dan maternjeg jezika”

U organizaciji Bunjevačkog edukativnog centra Ambrozije Šarčević” i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca” u četvrtak, 21. februara, u prostorijama Bunjevačke matice održana je naučna tribina „Dan maternjeg jezika”. Bila je to prilika i da se u bunjevačkoj zajednici priključe obilužavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika, al i da se prodiskutuje u aktuelnoj temi bunjevačkog jezika.

IMG 0186

Prisutni su prvo mogli pogledat intervju s prof. dr Rankom Bugarskim, poznatim lingvistom, koji je divanio na temu „Trenutno stanje u lingvistici i očuvanje maternjeg jezika”. Nevenka Bašić Palković je divanila na temu „Maternji jezik u vrime priporoditelja i posli 1918. godine”, a Sandra Iršević je pridstavila svoje istraživanje na temu „Identitet i bunjevački jezik kod dice u Subotici”. Tribinu je zaključila dr Suzana Kujundžić Ostojić, nuz temu „Kratka istorija bunjevačkog jezika”.

IMG 0198

Na ovom svitu postoji ogromna šarolikost kad je u pitanju jezik, to je jedan velik i bitan dio identiteta svake osobe koja ga divani. Mislim da u našoj sridini o jeziku triba tušta divanit. Mi još uvik imamo društvenu stigmatizaciju kad divanimo naš maternji jezik javno. Doživljavamo ga ko štogod izuzetno lično, privatno, zato što se on, učio, prinosio i koristio zdravo dugačak period samo u porodicama. Samim tim što smo ga uveli u škule prija jedanajst godina i da se trudimo, stvara se mogućnost da rastu nove generacije u drugačijim okolnostima – kazala je, izmed ostalog, dr Kujundžić Ostojić.

N. S.



Video prilog: BMC

 

Galerija fotografija