Za radost dice

BKC Bajmok privodi godinu kraju „Božićnom izložbom”

Za radost dice

Izvor: Bunjevački Media Centar   Petak, 14.12.2018.


Po već poznatoj tradiciji, a šesnaesti put, Bunjevački kulturni centar „Bajmok” organizovo je „Božićnu izložbu” koja je objedinila brojne eksponate vezane za Božić kao najradosniji blagdan u godini.

IMG 2161

Poruke i ove „Božićne izložbe” je da ovaj praznik, blagdan, sa velikim nestrpljenjem očekuju posebno dica, ali i mi stariji koji želimo da pripremimo Božić i dočekamo u onom svetlu kako smo ga čekali kada smo mi bili dica, onako kako želimo da prinesemo običaje na današnju generaciju. Pomogli su nam u tom prijatelji, svi oni koji prave predmete sa božićnim motivima, a ovo je sigurno prilika da bude mobilisan cio Bajmok, a sve u cilju da svi ponesemo lipe utiske – istako je Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok” na otvaranju izložbe, u sridu, 12. decembra, u prostorijama Mesne zajednice „Bajmok”.

Cio program je podržan i od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, pa je tako o Božiću divanila Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu, koja je tom prilikom podsitila prisutne koliko je važno čuvati stare običaje.

IMG 2110

Izložbu je svečano otvorio Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM. Tom prilikom je pofalio napore BKC „Bajmok” na okupljanju ljudi, a pogotovo dice koja su sigurno budućnost. Upravo je i dici bio posvećen najveći dio obraćanja, ali i pokloni koji su podiljeni nakon programa, a obezbeđeni od strane NSBNM.

IMG 2139

Dica su poklone zaista zaslužila, kako vridnim radom tokom cile godine, u okviru nastave bunjevačkog u škuli „Vuk Karadžić”, ali i tokom svečanog otvaranja izložbe. Uz pomoć svoje učiteljice Svetlane Mormer pripremili su program, prigodne recitacije, čestitajući pri tom Materice, Oce, naravno, i Božić.

Med brojnim izloženim radovima, kako su istakli organizatori, posebno su pofaljeni radovi od slame, nastali na zajedničkim radionicama BKC „Bajmok” i škulske dice iz OŠ „Vuk Karadžić”.

N. S.GALERIJA FOTOGRAFIJA