Svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“

Svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno”

Izvor: Bunjevački Media Centar   Utorak, 13.11.2018.


U okviru obilužavanja sto godina od oslobođenja Subotice u Prvom svitskom ratu održan je niz manifestacija u kojima tradicionalno učestvuju i bunjevačka udruženja.

IMG 8738 

Tako je 13. novembar obilužen i svečanom akademijom „Braća uvek i uvik zajedno”, nuz sićanje na veliko angažovanje Srba i Bunjevaca koji su, formiranjom zajedničkog odbora, potvrdili težnju za zajedničkim životom u budućoj državi.

Svečana akademija održana je u ponediljak, 12. novembra, na sceni „Jadran”, a zajedno su je organizovali Srpski kulturni centar „Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar Subotica, Grad Subotica i Udruženje ratni dobrovoljaca 1912-1918. godine i njevi potomaka i poštovalaca. Prva akademija održana je 1991. godine, kad je i obnovljena Povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca.

IMG 8796 

Na svečanoj akademiji bio je prisutan i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice. On se tom prilikom podsitio slavni dana prija jednog vika.

Svečana akademija je otvorena intoniranjom državne himne „Bože pravde” i svečane pisme Bunjevaca „Podvikuje bunjevačka vila”, u izvođenju Crkvenog hora „Sveti Roman Melod”, a u programu su nastupili članovi Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta i glumci amateri, ko i folklorni ansambl OKUD „Mladost".

Program je pripravio glumac Boško Boškov, a scenski prikaz događaja iz novembra 1918. godine pripravio je Miroljub S. Vučinić.

N. S.


Galerija fotografija