BMC Sombor

Bunjevačka pletislamka

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor   Petak, 24.08.2018.


Na glavnom sokaku Somborske varoši, u utorak 21. avgusta, Somborcima je pridstavljena „Bunjevačka pletislamka“, izložba umetnički slika u tehnici slame, u organizaciji BKC „Lemeški bunjevci“ i Bunjevačkog media centra iz Sombora.

DSCF7468

Na izložbi su bile prikazane slike i slamarske krune slamarskog umitnika i učitelja Stipana Budimčevića, koji je ovu umitnost obnovio i obogatio u Somboru prije 16 godina, osnivanjem sekcije slamarstva u Bunjevačkom kolu. Prikazane su i umitničke slike drugi autora koje su nastale na slamarskim kolonijama tokom 2016. i 2017. godine. Izložbu su ulipšali i radovi mališana iz OŠ „Miroslav Antić“ iz Čonoplje, koji su u okviru predmeta Narodna tradicija, učili o umitnosti slamarenja nuz stručnu asistenciju učitelja Stipana Budimčevića.

Prigodnim ričima izložbu je otvorio varoški slikar Jene Višinka -Uvek me oduševljava kada ljudi od ničega prave nešto. Slama je jedan proizvod koji donosi hleb, koji se koristio u poljoprivredi i domaćinstvu, i odjednom se pojavljuju žene, slamarke i gospodin slamar i od toga prave umetnost. To je čudo. Ne može se ostati ravnodušan prolazeći pored ovih slika.“

DSCF7513

Nuz članove udruženja i varošane svojim prisustvom izložbu su uveličali pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM iz Subotice Mirko Bajić, zaminica pridsidnice NSBNM Stela Bukvić, pridsidnica odbora za kulturu NSBNM Kata Kuntić, direktor OŠ „Miroslav Antić“ iz Čonoplje Vladimir Uzelac i pridstavnici OŠ „Laza Kostić“ iz Gakova, pedagog Zorica Golubović i učiteljica Dragica Todorčević čija dica su se u okviru projekta „Da nam bude i lepo i lipo“ upoznala sa slamarstvom.

DSCF7510

Bunjevačka zajednica na ovaj način pokazuje punu ozbiljnost u onom što je obaveza naša koji pridstavljamo tu zajednicu, u interesima koji bunjevački narod ima, a taj interes je da živimo zajedno i da nas svi poštivaju jednako onako kako mi poštivamo ostale. Mi triba da nas podignemo na nivo jednako ravan sa drugima, kada je rič o kulturi, zaštiti kulture, jezika i svega onog što čini našu zajednicu danas u Republici Srbiji“, kazao je pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM iz Subotice Mirko Bajić.

DSCF7537

Bogat umitnički program ulipšali su tamburaški sastav Kulturica i Akustik bend, uz prateće vokale Anu Parčetić i Milanu Dabić. Lipim tonovima gitare pridstavio se i učenik niže muzičke škule u Somboru, Slobodan Dančulović. Pesnikinja Teodora Zorić podilila je sa nama riči autorske pisme „Ravnicom se kunem“.

Slamarsku izložbu su podržali Regionalna kancelarija BNS iz Sombora i Centar za kulturu iz Subotice.

S. L.


Video prilog: Bunjevački Media Centar

 

Galerija fotografija