Tri i po vika bunjevačke pismenosti

Tri i po vika bunjevačke pismenosti

Izvor: Bunjevački media centar- Sombor   Četvrtak, 24.05.2018.


U organizaciji Regionalne kancelarije Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Somboru i Centra za kulturu Bunjevaca iz Subotice, u sridu, 23. maja u svečanoj županijskoj sali održano je predavanje „Tri i po vika bunjevačke pismenosti u Somboru i Bačkoj“.

01a
dr Vladimir Jerković, Nevenka Bašić Palković i Milan Stepanović

 

O najstarijim tragovima pismenosti somborski i bački Bunjevaca, od rukopisa i prvi štampani knjiga, do bunjevačke periodike, divanili su Milan Stepanović, publicista i zavičajni istoričar, Nevenka Bašić Palković, bibliotekar-savetnik i kustos iz Subotice i dr Vladimir Jerković, filolog.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, Mirko Bajić, pridsidnik IO NSBNM i Silard Janković, član gradskog veća za oblast nacionalni manjina i saradnju s virskim zajednicama u Somboru i Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru.

 02

Ovim je pridavanjom obilužena 350-ta godišnjica od najstariji tragova bunjevačke pismenosti u somborskoj varoši, al i na cilom prostoru Bačke, i 150-ta godišnjica od začetka bunjevačke periodike.

Prigodne tekstove, stihove i fragmente iz stari pisani dokumenata pročitali su Ružica Parčetić i Antun Petrović.

Na kraju svečanosti, jedini postojeći primerak „Zomborskog pravog bunjevačko-šokačkog kalendara sa slikami“ za prostu 1882. godinu koji ne posiduje ni jedna gradska il matična biblioteka u Republiki Srbiji, darivan je Zavičajnom odiljenju somborske Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ koji je u ime bibilioteke primila i zafalila se direktorica biblioteke Nataša Turkić.

06

U muzičkom dilu programa pismom su razgalile maturantkinje sridnje muzičke škule “Petar Konjović” u Somboru – Milana Dabić, Milica Nenadić i Ana Parčetić.


Video prilog: BMC

 

Galerija fotografija