Pridstavljena monografija „Istorija Sombora“

Pridstavljena monografija „Istorija Sombora“

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor   Nedilja, 18.02.2018. 10:35


ISTORIJA SOMBORAU Velikoj sali zdanja Županije, 16. februara, u pridvečerje Dana grada Sombora, pridstavljeno je kapitalno dilo somborske kulture, monografija „Istorija Sombora“, ko rezultat naučnog projekta utemeljenog pre više od 40 godina.

Monografija pridstavlja istorijski zbornik sa radovima eminentnih istoričara, koji su obradili period somborske istorije od praistorije i prvih tragova boravka ljudi na području današnje varoši i njene okoline, pa do početka 20. vika.

Među autorima knjige, osim ostali, nalaze se i akademik Sima Ćirković, akademik Slavko Gavrilović, akademik Vasilije Krestić, prof. emeritus Katalin Kaić, dr Antal Hegediš, Šandor Mesaroš i drugi.

 

O knjigi su govorili prof. emeritus Katalin Kaić, doc. dr Mihael Antolović i Milan Stepanović, publicista te jedan od priređivača knjige, doc. dr Miloš Petrović.

IMG 3854

U ime grada okupljenima se obratio prim. dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine Grada Sombora.

Kroz knjigu je dato značajno misto somborskim Bunjevcima, a o njima je posebno opširno pisano u radovima akademika Slavka Gavrilovića, koji obrađuju period istorije Sombora od 1687. do 1749. godine, ko i u radovima dr Antala Hegediša, koji je obradio period somborske istorije od 1749. do 1849. godine.

Knjiga je objavljena u izdanju somborske Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a u najavi je uskoro i njena promocija u Gradskoj biblioteki u Subotici.

R.P.


Galerija fotografija