“Bunjevačko zlato” u Sremskim Karlovcima

Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor (Ružica Parčetić)

Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora priredilo je u Sremskim Karlovcima 17.oktobra izložbu slika u tehniki slame pod nazivom „Bunjevačko zlato“.

Umetnice B Kola

Postavka slika je izložena u predivnom ambijentu muzeja u Sremskim Karlovcima, zgradi zadužbine Patrijarha Josifa Rajačića, u dilu „Zavičajna zbirka”.

Na samom otvaranju izložbe, zafalnost domaćinima i prijateljima koji su pomogli ovu izložbu uputio je potpridsidnik udruženja Aleksandar Bošnjak, a o samom radu udruženja i radu slamarske sekcije divanila je potpridsidnica udruženja Aleksandra Medurić Kalčan. Kustos muzeja, Divna Gačić, je izrazila svoje veliko zadovoljstvo što je izložba realizovana u muzeju i pridložila daljnju saradnju.

U četri velike izložbene prostorije postavljeno je trideset slika, radova, članica udruženja, a na svečanom otvaranju je prikazano i nekoliko svečani bunjevački narodni nošnji u koje su bile obučene članice „Bunjevačkog kola”. Izuzetno lip odaziv positilaca pokazo je veliko interesovanje za samu tehniku izrade slika i predmeta od slame.

Ova izložba je potpomognuta od strane grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama, ali i nuz pomoć sridstava i donacija pojedinaca. Izložba će biti postavljena do 15.novembra ove godine.

Prve radionice slamarstva, kako je odma dogovoreno za nastvak saradnje, zakazane su za 28.oktobar u prostorijama muzeja u Sremskim Karlovcima, di će slamarke pokazat svoje umitničko stvaranje odnosno tehniku izrade predmeta i slika od slame.

 

Da se radovi somborski slamarki s pravom mogu nazvat bunjevačkim zlatom pokazali su i nedavno ostvareni rezultati sa zonske smotre amaterskog likovnog stvaralaštva. Vrhunski radovi članica slamarske sekcije Bunjevačkog kola, ukupno 5 radova - Irene Vuković, Milice Kohut, Mina Ševo(ulje na platnu), Ksenija Vuković, Ilonka Bogišić - rangirani su na opštinskoj smotri koju je selektovala akademska slikarka Tanja Dimitrijević a potom su prikazani na izložbi radova Zonske smotre amaterskog likovnog stvaralaštva sa teritorije opštine Sombor, Kula, Odžaci i Apatin. Nakon selekcije radova u Kuli, za pokrajinsku smortru koja će bit držana 5. novembra 2017. god. na Paliću, odabrano je 2 slike rađene u tehniki slame - "Somborska Preparandija", autorke Milice Kohut i "Doručak", autorke Irene Vuković.