Približili slamarstvo Englezima

Petak, 22.09.2017.       Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor

Približili slamarstvo Englezima

 

U četvrtak, 21. septembra, u okviru turističke posite Somboru, članovi Humanitarnog udruženja pobratimljenih gradova Noridža iz Engleske i Novog Sada gostovali su u Somboru.

 13

Obalazak grada i upoznavanje sa somborskom varoši značio je positu eminentnim varoškim galerijama, Županiji s najvećim slikarskim platnom (Bitka kod Sente) na Balkanu, vožnju fijakerima i upoznavanje sa Bunjevcima i salašima.

Tim povodom, gosti iz Noridža su positili Dida Hornjakov salaš di njim je poslužena tradicionalna bačka užna s morčijom zlatnom čorbom, sosovima, mesom i gibanicom ko desertom.

Gosti su se, po prvi put, bliže upoznali s bunjevačkom nacionalnom zajednicom o čemu njim je više divanila Stanislava Lutkić isprid Bunjevačkog media centra - Sombor ko suorganizatora posite u Somboru.

- Malo je vrimena da bismo mogli našim gostima pokazat i približit sve pripoznatljivosti naše nacionalne zajednice. Upravo smo se zato odlučili za ambijent Dida Hornjakovog salaša i za sve ono što slamarski učitelj Stipan Budimčević može pokazat kako bi slamarstvo ko našu pripoznatljivost u svitu umitnosti, približio gostima iz Noridža. Naravno, iskoristili smo priliku da gostima, nuz pripovitku o slami, žitu i kruvu pridstavimo i Dužijancu ko običaj i nacionalni praznik.

01 

Upoznavanje sa Bunjevcima upotpunjeno je samim ambijentom Dida Hornjakovog salaša di su gosti obašli bunjevačku čistu i sridnju sobu i vidili bunjevačku narodnu nošnju.

Tradicionalnu umitničku pripoznatljivost bunjevačke zajednice pridstavio je Stipan Budimčević i to s postavkom izložbe slamarski slika. Gosti iz Engleske su imali priliku i na licu mista vidit kako nastaje slika. Tom prilikom, u ime BKC „Lemeški Bunjevci“, Stipan Budimčević je prido i poklonio slamarsku sliku Humanitarnom udruženju iz Noridža. Sliku su, u ime udruženja, primili bračni par Caroline i Kenneth Lock. Nuz riči zafalnosti, Kenneth je kazo da do sad nisu imali prilike vidit što god slično vakoj umitnosti ko što je slamarstvo i da ih fascinira sama činjenica da je sve na slikama prirodno.

Kako članovi Humanitarnog udruženja iz Noridža svake godine dolaze u Novi Sad, bratski grad, za sledeće svoje gostovanje, gosti iz Engleske su poželili da još bolje upoznaju sever Bačke.

R. P.