Na svečanoj sidnici Skupštine grada dodiljene nagrade Počasni građanin i Pro Urbe

DAN GRADA

Na svečanoj sidnici Skupštine grada dodiljene nagrade
Počasni građanin i „Pro urbe”

Izvor: Bunjevački Media Centar       Petak, 01.09.2017.

Podizanjem zastave na jarbol Gradske kuće i svečanom sidnicom Skupštine grada na kojoj su se zaslužnim građanima dodilila zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, Subotica je počela sa proslavljanjem Dana grada u petak, 01. septembra.

IMG 6109 

Ovaj datum slavi se u znak sićanja na taj dan iz 1779. godine kada je od carice Marije Terezije Subotica dobila Povelju i status Slobodnog kraljevskog grada.

Ove godine odlučeno je da zvanje Počasni građanin Subotice zbog, izmed ostalog, svoji napora učinjeni za jačanje i opstanak bunjevačke zajednice, ponese ugledni agronom dr Andrija Peić Tukuljac, koji se na ovoj nagradi zafalio svima koji su ga pridložili i pridlog podržali.

Pored toga, Peić Tukuljac je dao ogroman doprinos razvoju multikulturalnosti, jačanju međusobnog povirenja, poštovanja i uvažavanja različitosti u nacionalno mišovitoj sridini.

Pro Urbe, priznanje za zasluge u kulturi, dodiljeno je Ivanu Šarčeviću, likovnom umitniku, Čabi Pašku, rimokatoličkom svešteniku, profesoru muzike i dirigentu, i Lajošu Vekonju, likovnom umitniku i kritičaru.

K.S.