Čonopljanska litnja radionica za najmlađe

Druženje s najmlađim učesnicima čonopljanske Dužijance

Čonopljanska litnja radionica za najmlađe

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor       Četvrtak, 27.07.2017.

U organizaciji Regionalne kancelarije Bunjevačkog nacionalnog savita u Somboru, u Čonoplji je, u prilipom ambijentu etno parka „Stari ribnjak“ , 25. jula održana radionica i druženje sa mladima, učesnicima čonopljanske Dužijance.

radionica 06 

Mladima je, u znak zafalnosti za učešće u završnoj žetelačkoj svečanosti, Ružica Parčetić, isprid Regionalne kancelarije NSBNM u Somboru, uručila štampana izdanja na bunjevačkom. Desetak mališana je s posebnim interesovanjom po prvi put imalo priliku da se upozna s tekstovima, igrokazima i pismicama na bunjevačkom, ko i bojankama naminjenima dici koja izučavaje bunjevački.

Tokom druženja i divana s najmlađima o njevim interesovanjima, primetno je solidno poznavanje bunjevačke ikavice, običaja i tradicije o kojoj su štogod više učili od svoji stariji. Naročitu pažnju najmlađi privukle su bojanke odnosno razne interaktivne igrice koje je pripravila Stanislava Lutkić iz Bunjevačkog media centra.

radionica 10

Učešće u radionici, s posebnim osvrtom na slamarsku umitnost, uzo je i slamarski učitelj Stipan Budimčević. Bila je to prilika da se čuje kako se pripravljaju slamarska znamenja za Dužijancu.           

Radionici su prisustvovali i stariji, roditelji dice koje su naročito zainteresovala praktična objašnjenja na temu tradicionalne umitnosti slamarenja.

Druženje i radionicu su ovikovičile fotografije ali i crteži i literarni radovi mladi učesnika. Čonopljani su, ovom prilikom, iskazali svoju želju i volju da se druženja nastave. Lito će, kako većina kaže, provest u svojim familijama a naročitu radost ovoj družini pričinjava ovogodišnje učešće u čak tri Dužijance – u Čonoplji, Lemešu i na Dan nacionalnog praznika – u Subotici.

R.P.