"Odivanje i češljanje kod mladi Bunjevki"

"Odivanje i češljanje kod mladi Bunjevki"

Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor       Ponediljak, 12.06.2017

Bunjevački media centar Sombor pripravio je u utorak, 07. juna još jednu u nizu radionica naminjeni, prije svega, mladima. Ovaj put, organizatori su se odlučili da mladima približe odivanje i češljanje kod mladi Bunjevki koje je do današnji dana sačuvano kroz nigovanje bunjevačke folklorne tradicije.

IMG 1472

U ulogi moderatorke i frizerke radionice bila je Marina Besnilo, dugogodišnja članica GKUD-a Sombor koja je uputstvima i praktičnim češljanjom tradicionalne bunjevačke konđe približila mladima načine češljanja bunjevački žena.

Uvik uredno začešljana, zategnuta i u nisku punđu savijena kosa, pripoznatljivost je bunjevačke konđe. Iako je ova frizura dominantno stroga, curama učesnicama radionice, ovaj način oblikovanja frizure je izazvo posebno oduševljenje. Čula se i koja rič više o načinu šminkanja cura odnosno o načinu kako se to i danas radi u kulturno-umitničkim društvima pri izvođenju i prikazivanju bunjevački igara i običaja. Rič je o diskretno istaknutim očima brez izraženi boja senki na očima, diskretno rumenilo i uvik crveni ruž na usnama.

IMG 1395

Kako su cure u svojoj svečanoj nošnji uvik nosile lipe šlingane bluze – bilo da nose nošnju isključivo od bilog šlinga ili svilu, na ovoj radionici, cure su razgledale bile šlingovane bluze i odabrale modele koje su zadovoljno oblačile.

Bunjevački media centar Sombor se zafaljuje svim učesnicama radionice a prije svega gospođi Marini Besnilo iz GKUD-a Sombor na svesrdnoj pomoći i saradnji na ovoj lipoj radionici.

R.P.