Uskršnja izložba u Bajmoku

Uskršnja izložba u Bajmoku

Izvor: Bunjevački Media Centar - Ponediljak, 10.04.2017. 12:45

b21

Tradicionalna Uskršnja izložba u Bajmoku otvorena je u sridu, 5. aprila, a bila je, ko i prijašnji godina, posićena, kako od strane izlagača, tako i gostivi. Domaćin izložbe i pridsidnik Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok” Branko Pokornić, istako je da je tradicija duga petnajst godina nastavljena.

Trudimo se da svake godine napridujemo, da okupimo nove izlagače, pridstavimo nove tehnike. Ovo je jedna od naši akcija kroz koje čuvamo običaje vezane za Uskrs, a nakon izložbe, na drugi dan Uskrsa, na „Vodeni ponediljak”, prikazaćemo običaje polivača, kako je to već i tradicija.

b33

U Bajmoku je izložbu svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, a tom prilikom je istakla da je ovo praznik kojem se najviše raduju dica, te je pofalila BKC „Bajmok” jer čini tušta na okupljanju Bunjevaca u Bajmoku.

Naravno, kao i raniji godina, nosioci programa bili su upravo najmlađi, dica koja u OŠ „Vuk Karadžić” uče izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture. Pripravili su prigodne uskršnje recitacije, a za svoj trud nagrađeni su i uskršnjim poklonima, zajedničkim darom NSBNM i BKC „Bajmok”.

N. S.

Foto: BIC (Nikola Stantić)