Veliko bunjevačko prelo obiluženo i u Bajmoku

Veliko bunjevačko prelo obiluženo i u Bajmoku

Utorak, 07.02.2017. 18:15

Po već dobroj tradiciji i Bajmočani su obilužili „Veliko bunjevačko prelo”, kako to i dolikuje, nuz punu salu, druženje, zabavu, i nadaleko poznat ukus domaće krumpirače.

b21

Kako je to istako Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok”, koji stoji iza kompletne organizacije, prelo je ostalo ono što je uvik bilo, misto okupljanja čeljadi.

Kadgod su prela održavana na salašima, čeljad se družila, bilo je tu i pisme i svirke... Danas je drugo vrime, dosta tog se prominilo, al je poruka prela ostala ista. Virujemo da smo dobri domaćini, da se naši gosti osićaju prijatno, da se zabavljaje, divane, igraje, pivaje... – ističe Pokornić.

Progam je u Bajmoku počo nastupom Adrijane Sabo i Ane Ivković Ivandekić, učenica OŠ „Vuk Karadžić” , koje su deklamovale pismu „Kolo igra tamburica svira”, najbolju preljsku pismu sa obilužavanja nacionalnog praznika „Dana Velikog prela” deklamovala je pisnikinja Gabrijela Diklić, dok su tradicionalne bunjevačke igre prikazali gosti iz Kulturno-umitničkog društva železničara „Bratstvo”.

b15

Kroz program je prisutne pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Puna sala svita, kako mladog, tako i svi drugi generacija, pokaziva da se preljski običaji čuvaje od davnina. Naše običaje čuvamo još od vrimena kad smo živili u pradomovini, pa sve kroz seobe dok se nismo doselili u severnu Bačku. Nismo zaboravili ko smo i šta smo, a ovo veće biće samo jedno u nizu čuvanja naše tradicije – istakla je pridsidnica NSBNM.

Kako je prelo pada na Marin, tako su se u BKC „Bajmok” potrudili da svim Marijama, Marinama, Maricama, Mariškama... čestitaje imendan. Joška Urban, član ovog BKC-a je dobio lip zadatak da sve gošće koje su slavile imendam, a bilo ji je ove godine osamnajst, dariva prigodnim poklonom.

N. S.

Foto: BIC (Nikola Stantić)