U Bajmoku održan „Bal za Svetu Katu“

U Bajmoku održan „Bal za Svetu Katu“

Nedilja, 27.11.2016. 20:45

   Po već dobro poznatoj tradiciji Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ organizovo je „Bal za Svetu Katu“, čime se i ovo udruženje priključuje obilužavanju nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Velike narodne skupštine.

b05

Kako je to već i običaj u Bajmoku, u kultruno-umitničkom dilu programa nastupila su dica koja u OŠ „Vuk Karadžić“ pohađaje predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

Poklonili smo ovo veče, koje je u sklopu obilužavanja nacionalnog praznika Bunjevaca, svim Katama. Njima smo čestitali imendan, a sve Kate, Katice, Katarine... dobile su prigodan poklon. Med oko 180 gostiju su tri generacije, a posebno nam je drago što su tu i najmlađi, dica koja uče bunjevački i škuli, oni koji su tek nedavno izašli iz škulski klupa i oni su učestvovali u programu. Osmislili smo ga tako da vidimo kako danas mlade generacije doživljavaje praznike, kako čuvaje običaje i tradiciju – istako je Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok“.

Nije izostala ni tradicionalna večera – pivčiji paprikaš, pripravila ga je trojka Joška Urban, Marija Pokornić i Marija Kolar, a da je bilo ukusno, potvrdili su i gosti.

Nakon programa i večere, zabava se nastavila u opuštenoj atmosferi, al i nuz tombolu u kojoj je glavna nagrada bila bicigla.

Inače, u narodu postoji izreka „Sveta Kata, snig za vrata“, a upravo Pokornić, koji prati i vrime po Lucinom kalendaru, najavljuje dal će se uskoro i „zabilit“ u našim krajovima.

Lucin kalendar kaže da stiže zalađenje, neće biti ozbiljni padavina, al ne znači da ji neće bit uopšte.

N.S.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)