Obiluženo dva vika Srpske učiteljske škule u Somboru

Obilužena dva vika Srpske učiteljske škule u Somboru

Utorak, 22.11.2016. 16:35

U utorak, 15. novembra, navršilo se 200. godina kako je prva Srpska učiteljska škula (Preparandija) priseljena iz Sentandreje (di je osnovana 1812.) u Sombor, di u kontinuitetu radi do danas.

 03 Prof dr Zoran Milosevic

U organizaciji Pedagoškog fakulteta u Somboru, koji je neposridni nastavljač i baštinik prosvitne tradicije nekadašnje Preparandije, svečano je obilužena ova, dostojna pažnje, godišnjica.

U novootvorenoj Spomen-sobi Norme i Preparandije, u zgradi Fakulteta, koja čuva materijalne tragove duže od dva vika stare prosvitne tradicije ove škule, održan je prigodan program obilužavanja 200-godišnjice rada Učiteljske škule u Somboru. Studenti Pedagoškog fakulteta izveli su savrimeno osmišljen scensko-muzički program „Instalacija kraljevskog pedagogičeskog instituta srbskog u Somboru ili studenti probaju da prošlost pretope u budućnost“, po scenariju i režiji doc. dr Milivoja Mlađenovića.

02 Gosti svecane akademije

Obilužavanju su prisustvovali brojni gosti, med kojima su bili i pridstavnici republički, pokrajinski i gradski vlasti, visokoškulski ustanova iz Srbije i Ruske Federacije, ustanova kulture i SPC ko i pridstavnici bunjevački institucija, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM i Dejan Parčetić, pridsidnik UG “Bunjevačko kolo“ u Somboru. Kratkim govorima obratili su se pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić i dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Željko Vučković.

Po završetku scensko-muzičkog programa, obilužavanje godišnjice nastavljeno je u holu fakulteta, nastupom Hora Pedagoškog fakulteta, pod rukovodstvom doc. dr Biljane Jeremić, i Tamburaškog orkestra Srednje muzičke škole u Somboru, pod rukovodstvom nastavnika Đure Parčetića i uz klavirsku pratnju Mihajla Parčetića, a Zdravicu školi i učiteljima izreko je prof. dr Tihomir Petrović, pridsidnik Saveta Pedagoškog fakulteta u Somboru.

 

FOTO ALBUM