„Dani bunjevačke kulture u Bajmoku”

BKC "Bajmok"

„Dani bunjevačke kulture u Bajmoku”

Srida, 31.08.2016. 09:30

U Bajmoku su, već tradicionalno poslidnjeg vikenda avgusta, održani „Dani bunjevačke kulture”, u organizaciji BKC „Bajmok”. Ovogodišnje izdanje bilo je jedanajsto, a, ko i raniji godina, bilo je podiljeno u dva dila. Petak, 26. avgust, bio je rezervisan za promociju dokumentarnog filma, dok su dan kasnije zamrišili tradicionalni gurmanluci u okviru „Festivala bunjevački ila”.

f70

Nuz promociju dokumentarnog filma „Kerčani o Keru”, promovisan je i film „Voda život znači” kojeg su pripravila dica iz Filmske sekcije BKC „Bajmok”, a treći dio prvog dana bio je posvećen promociji festivalskog biltena, desetog po redu.

Drugi dan manifestacije u Bajmoku bio je posvećen kuvanju tradicionalni ila, a oko trideset učesnika pripravilo je šezdesetak gotovo jednako ukusni ila. Kad je žiri obašo sve štandove i košto ila, došo je red i da se podile nagrade. Svi učesnici su dobili diplome, a najbolji su i posebno nagrađeni. Ivanka Tumbas je imala najangažovaniji štand, nagradu za aranžman risarskog doručka dobio je „Desin salaš” iz Sombora, gosti iz Udruženja Nemaca „Maria Theresiopolis” su pripravili najbolji kolač, najmlađa kuvarica bila je Ena Mihaljević, najstarije ilo (listiće) pripravila je Marija Bagi, a u UG „Bunjevačka vila” stigla je nagrada za najautentičnije ilo – papke, dok je za najbolju kuvaricu proglašena Dragica Lazić Kaluđerski sa „Dadinog salaša” iz Sivca. Posebnu nagradu dobila je „veteranka” Festivala Katica Bedeković, ona ove godine nije mogla kuvat, al je ipak došla da pruži podršku.

 

VIDEO PRILOG BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)