Podizanje spomenika Ivanu Antunoviću ko vid asimilacije Bunjevaca

 


Podizanje spomenika Ivanu Antunoviću ko vid asimilacije Bunjevaca

│ Izvor: BMC │Ponediljak, 12.10.2020. │


Podizanje spomenika Ivanu Antunoviću, bunjevačkom priporoditelju, tribo je bit događaj na radost svi katolika, med njima i Bunjevaca. Na žalost, od lipe ideje Bunjevci su dočekali priliku kako bi opet bili smatrani građanima „trećeg reda”, odnosno i podizanje spomenika je iskorišćeno ko vid asimilacije Bunjevaca.

IMG 5826

Na postamentu, prija svečanog otvaranja, stoji da spomenik podižu Katoličko društvo „Ivan Antunović”, Zavod za kulturu vojvođanski Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće. O Bunjevcima nema ni riči, a što je još gore, smatraje u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine, to što nije ispoštovana gradska odluka.

Kao Savit smo se 2013. godine obratili lokalnoj samoupravi da se podigne spomenik Ivanu Antunoviću. Stigla je saglasnost za podizanje spomenika, a oko godinu dana posli je stigo poziv da se složimo kako bi spomenik bio na mistu kod Katedrale, odnosno da se priključi Katoličko društvo „Ivan Antunović” – podsitila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM početka inicijative, pa je onda naglasila u šta se to pritvorilo.

IMG 5827

Posli nikoliko godina i nakon razni odluka završili smo tako da na spomeniku nismo ni spomenuti, a na postamentu se nalaze Zavod za kulturu vojvođanski Hrvata i HNV. Svi osim Bunjevaca. Zato tražimo nek se tekst na postamentu usaglasi odluki lokalne samouprave, onako kako je dogovoreno na Skupštini, te da se tek onda spomenik otkrije. Pozivamo nadležne nek reaguju.

IMG 5861

Kako je istako Mirko Bajić, podpridsidnik NSBNM, al i odbornik u Skupštini Subotice, ovo je ozbiljno pitanje koje privazilazi postupak otvaranja jednog spomenika.

– Ovo poprima političku dimenziju, postupak koji narušava međunacionalne odnose u Subotici, a sve proizilazi iz zloupotribe skupštinske odluke i postupanje mimo odluke donete na 28. sidnici 28. maja ove godine. I tad sam diskutovo s pozitivnim stavom, prino sam i pozitivno mišljenje NSBNM. Nismo imali ništa protiv mista, nit nek spomenik podigne Katoličko društvo „Ivan Antunović”. Nije bilo ni pomena o HNV-u, nit Zavodu, nit NSBNM, iako smo mi prvi tražili postavljanje spomenika.

Bajić je naglasio kako se radi o klasičnoj zloupotribi skupštinske odluke, s ciljom narušavanja međunacionalni odnosa, te da je to u stvari samo nastavak ideje koja se sprovodi niz decenija.

Podsitiću i na Dekret iz 1945. godine, i našu inicijativu da se on ocini aktom asimilacije. Do danas naša inicijativa nije stigla do Skupštine Vojvodine, a i ovo je pokazatelj kako i danas ima oni koji se Dekreta pridržavaje. Ovo je jasan primer kako se u glavama, al i u radu, sprovodi odluka kako se Bunjevci i dalje smatraje Hrvatima. Nemamo ništa protiv Katoličkog društva „Ivan Antunović”, s njima želimo dobru komunikaciju, al ne dozvoljavamo uplićanje oni kojima tu nije misto – dodaje Bajić i podvlači:

Grad mora reagovat ako se čini radnja koja je suprotna odluki, pa tražimo nalaganje odlaganja otkrivanja spomenika dok se tekst ne usaglasi sa Odlukom.

IMG 5850

Dr Kujundžić je istakla kako su u NSBNM reagovali na vrime, čim su postale poznate informacije o tekstu na postamentu, te kako je prošlo dosta vrimena dok nije došlo do prijema kod gradonačelnika Subotice prija nikoliko dana.

U svoje lično ime i u ime većine Bunjevaca virujem i možem kazat kako je danas žalosno bit Bunjevac. U poslidnje vrime se to ogleda kroz način kako se većinom gradske, pokrajinske i republičke vlasti odnose prema nama. Nema prilike i mogućnosti koja se ne zloupotribi kako bi nam se pokazalo kako smo građani „trećeg reda”. Umisto da svi budemo zadovoljni i srićni zbog jednog velikog dana, postavlja se pitanje kaka je to srića kad se jedan dio stanovnika ove varoši osića poniženim.

IMG 5883

Iza zahtiva promine teksta na postamentu spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, odnosno kako bi se on usaglasio sa Odlukom Skupštine Subotice, stoji i Izvršni odbor NSBNM.

Plemenitom čoviku i priporoditelju Bunjevaca moramo se odužit. Zato smo i 2013. godine pokrenili postupak podizanja spomenika. Međutim, kroz nikoliko godina smo naišli na razna podmećanja i prisvajanja, a ako Gradska uprava ništa ne priduzme povodom naši zahtiva, obratićemo se višim organima – kazo je Branko Pokornić, pridisdnik NSBNM.

N. S.

 


FOTOGRAFIJE