Bunjevački u sridnjim škulama ko fakultativni predmet

 


Bunjevački u sridnjim škulama
ko fakultativni predmet

│ Izvor: BMC │ Četvrtak, 11.06.2020. │


 

Kako je to najavljeno na konferenciji za medije, od naredne škulske godine učenike sridnji škula čeka mogućnost izučavanja bunjevačkog, ko fakultativnog predmeta.

IMG 0324

Za nas je to velika stvar, jel je prošlo 100 godina od kako je bunjevački bio u sridnjim škulama. Ovaj predmet mogu odabrat oni koji se izjašnjavaje ko Bunjevci, naravno i svi oni koji bi želili o našoj kulturi, jeziku i običajima saznat štogod više. Predmet je fakultativni, a to znači da ga mogu odabrat slobodno, kroz ankete koje su u toku u svim sridnjim škulama u Subotici i Somboru, kako oni koji upisivaje prvi razred sridnji škule, tako i oni čije je škulovanje već u toku. Nadam se da će oni koji budu izabrali ovaj predmet bit što više – kazala je, izmed ostalog, dr Suzana Kujundžić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine,pa nastavila:

Za učenike koji su nadareni organizovaćemo razne tribine, sastanke, sa tematikom vezanim za mlade ljude. Onima kojima određeni predmeti iđu slabije, osmislili smo podršku u učenju, prija svega kroz informatiku, engleski jezik, i druge predmete koliko budemo mogli. Onima koji planiraje upisat fakultet trudićemo se pružit i podršku tokom studija. Virujem kako će bit sve više oni koji će, kako godine budu prolazile, tit pomoć našim mladim ljudima u smislu zaposlenja, pronalaska puta...

IMG 0329

Prema ričima Jadranke Tikvicki, pridsidnice Odbora za obrazovanje u NSBNM, al i jednog od budući pridavača u sridnjim škulama, sastavljen je nastavni plan i program, a privodi se kraju rad na nastavnom materijalu.

IMG 0340

Ovo je kreativan predmet koji, osim književnosti, uključuje i našu nacionalnu kulturu. Nudi tušta budućim đacima, istraživački rad, zanimljive teme. Daćemo im podršku kako bi radili na sebi. Sridnje škule su dobile ankete, a do kraja juna, el početka jula, očekivamo povratnu informaciju o broju zainteresovane dice, a ne bi bilo loše na početku škulske godine ponudit doanketiranje – dodala je pridsidnica Odbora za obrazovanje u NSBNM.

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA