Zaštitnik građana positio Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine

│ Izvor: BMC │ Srida, 10.07.2019. │

Zaštitnik građana positio Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine

Zaštitnik građana Zoran Pašalić positio je u ponediljak, 8. jula, Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a tom prilikom održan je i sastanak na kojem su, u ime NSBNM, prisustvovali dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Savita, i Mirko Bajić, podpridsidnik.

IMG 3597

U poslednjih godinu dana intezivno se bavimo položajem pripadnika nacionalnih manjina, a to se očituje i preko sastanaka sa predstavnicima nacionalnih saveta koje, uz veliku pomoć nacionalnih saveta, organizujemo svaka četiri meseca – istakao je Pašalić, a potom se osvrnuo i na jednu od značajnih tema razgovora – pitanje Dekreta iz 1945. godine.

Bilo nam je važno da sagledamo položaj bunjevačke nacionalne manjine s obzirom na sve istorijske okolnosti. Sagledaćemo problem iz svih aspekata, pre svega pravno-tehničkih, ali i istorijskih i ciljnih, u smislu posledica tog Dekreta i preduzeti sve potrebne radnje da se vidi suština koju je Dekret doneo po ovu nacionalnu manjinu.

IMG 3594

Pitanje Dekreta odavno muči Bunjevce, a posebno boli i što je prošlo već toliko godina, a da se on i dalje ne ukida, odnosno da se i dalje neformalno koristi.

Pokušali smo doć do tog da se Dekret proglasi ništavnim i da se okarakteriše aktom nasilne asimilacije političkim putom i došlo je do zastoja. Nećemo se pomirit, postoje i druge instance, institucije koje vode računa o svim građanima Srbije, a to su i Bunjevci. Zato se planiramo i zvanično obratit republičkom zaštitniku građana. Ta naredba je svojevrimeno proizvela nesagledive negativne poslidice po Bunjevce, a i dan danas ima efekte. To svakako nije prijatna politička tema, smeta svima, al najviše nama. Dolaze nam novi popisi, mi vodimo računa o našim Bunjevcima, a želimo samo status ko što imaje sve druge nacionalne manjine u Srbiji. Mislim da ne tražimo tušta - kazala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM.

N. S.