Saopštenje Bunjevačkog nacionalnog saveta

SAOPŠTENJE BUNJEVAČKOG NACIONALNOG SAVETA POVODOM "OTVORENOG PISMA" GRUPE POTPISNIKA

Grb_BNS

U  povodu „Otvorenog pisma“ grupe potpisnika, upućenog na više adresa zvaničnika u Srbiji i Hrvatskoj, kao i medijima, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ukazuje:

Bunjevci su nacionalna manjina, koja ostvaruje svoja prava po  Ustavu Republike Srbije (član 75 Ustava), Zakonu o nadležnostima i izboru Nacionalnih saveta, Statuta AP Vojvodine (član 6, 20, 22 i 25 Statuta), kao i međunarodnim normama iz okvira prava manjina, ravnopravno sa pripadnicima svih drugih manjiskih zajednica u Republici Srbiji.

Bunjevci su izloženi negiranju i asimilaciji koja se dugi niz godina sistematski i perfidno sprovodi od strane pojedinih institucija uz podršku pojedinaca, navodno intelektualaca, iz hrvatskog nacionalnog okruženja.

Od strane bunjevačkih institucija ili pojedinaca iz bunjevačkog nacionalnog korpusa, nikada nije osporavano pravo bilo kom građaninu Republike Srbije da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti, niti je takvo izjašnjenje negirano, bez obzira o kojoj nacionalnoj pripadnosti je reč.

Bunjevački nacionalni savet i bunjevačke institucije, u okviru svojih prava i nadležnosti,  neće dozvoliti da se negira postojanje bunjevačke nacionalne zajednice i pravo na lično opredeljenje bilo kog građanina da se izjasni o svojoj pripadnosti bunjevačkom narodu.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa i institucija, da pokrenu odgovarajući postupak radi utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinaca koji su u potpisu „Otvorenog pisma“, u vezi sa osporavanjem i narušavanjem prava građana na izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i negiranja postojanja autohtone nacionalne zajednice pod imenom Bunjevci, suprotno Ustavu i Zakonu Republike Srbije.

Postoje brojni dokumenti iz istorijskih arhiva iz kojih je potpuno jasno da je nad bunjevačkim narodom sistematski vršena asimilacija.U prilogu dostavljamo deo te dokumentacije.

Subotica 16. 02. 2011. godine

Predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Blaško Gabrić