V Panel konferencija

V Panel konferencija
„Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“

Izvor: Bunjevački Media Centar       20.06.2017. 11:10

Peta po redu Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“ održana je u petak, 16. juna, u svečanoj bioskopskoj sali Art bioskopa „Lifka“ u Subotici.

DSC 9352 

Održano je stručno pridavanje, regionalnog koordinatora Centra za Nematerijalno kulturno nasliđe Republike Srbije, dr Slavice Vujović. Promovisan je Zbornik sa IV Panel konferencije 2016. godine i katalog koji je obuhvatio inicirane teme za ovogodišnju petu po redu Panel konferenciju uz prateću izložbu fotografija.

Inicirane su nove inicijative za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca ko elementi za upis u   Nacionalni registar NKN i pridlozi za upis u Reprezentativnu listu NKN čovičanstva UNESCO-a.

Pridavači na teme su bili:

„Bunjevački svatovi“ – pridavač je bio Mijo Mandić

„Veliko bunjevačko prelo“ – pridavač Tamara Babić

„Prisnac“ i „Tarana“ tradicionalna bunjevačka ila – pridavač Branko Pokornić

„Bunjevačke narodne igre“ – pridavač Antuš Romić

Bunjevački običaj „Priskakanje vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka“ – pridavač Nela Ivić

„Tradicionalno oblačenje, češljanje, povezivanje i običajno kićenje kod Bunjevaca“ – pridavač Kata Kuntić

DSC 9500 

Drugog dana održavanja pete Panel konferencije „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“, 17. juna, održana je Interaktivna radionica – seminar na temu: „Tradicionalno oblačenje, češljanje, povezivanje i običajno kićenje kod Bunjevaca“.

Moderator za prezentaciju i obuku tradicionalnog češljanja bila je Silvija Nađzedi a moderator za tradicionalno oblačenje bunjevačke nošnje bila je Kata Kuntić.

Na drugom dilu ove interaktivne radionice imalo se prilike vidit kako se tradicionalno poveziva marama na dva kraja što je prezentovala Marija Bošnjak ko i način tradicionalnog kićenja kod Bunjevaca što je prezentovala Kata Kuntić.

T.B.